Love Me Tender

en liten presentation av min häst kanske kan passa.
Nu när hon blivit *ursäkta språket* så satans fin jämfört med hur hon varit förut!

Loffsan som hon kallas till vardags, flyttade till mig i början på februari 2007. Var tänkt att jag skulle ha henne på foder 6 månader i taget pga av att dåvarande ägare inte hade tiden eller kroppen för att rida två hästar.

Så här såg en ögonblicksbild av provridningen utHär har hon kommit fram till Björka ridcenter, där vi stod fram till sommaren.

det som tidigare ägare "glömt" meddela mig var att Loffsan inte gick att rida utan superkort martingal, för då fick du ögonkontakt med henne, hon var en sk stjärnkikare. Jag var säkert en aning naiv också då jag var glad att hästen bara kunde galoppera någerlunda. Men det var oerhört frustrerande nä man insåg att hästen knappt gick att rida. Tog du i henne slängde hon upp huvudet precis som om det var taggtråd i munnen på henne.

Så det blev graman på och den har följt oss till och från i perioder.

Hela hästens historia orkar jag inte dra men om vi säger som så, 10-13 ägare på 17 år är inte normalt. Hennes tredje ägare hade henne i 5 år, hon jag köpte av hade henne i 2 år och jag har nu haft henne i 3 år, så ni kan ju själva räkna ut alla turer denna hästen gjort.
Hon har bla jagat en ägare ut ur boxen, gått över flertalet ggr med ryttare, kan absolut inte åka smalt i transport för du gör hon sågspån av mellanväggen.
Hon sägs ha blivit utdömd men inte på pappret, blivit mystisk halt hos mig för att sedan gå över efter 2 veckor.

Efter att jag haft henne ngn månad kom hon in med detta:

Min teori är att hon sprungit ngt för fort i nerförsbacken i hagen och sparkat sig själv.

Hon gick i en hage på 20 hektar, väldigt kuperad, här kommer en film på hur den såg ut på "framsidan"
Tittar man noga har jag för mig att det är Ninas Göte som står och tittar på längst ner till höger.
Även detta såret fann jag henne med i juni samma år (07)


det som inte syns på bild är att hela svansen var röd, tod 2 dgr att skölja ur allt blod, hon hade viftat med svansen för flugornas skull så hela rygg och allt var nerstänkt, men tur i oturen så var det bra vinkel på sticksåret, fick låna pencillinsalva av en i stallet, råddes att dränka in nederdelan av såret med vitt vaselin så att sårvätskan skulle rinna bort och inte klägga sig. Lotagen användes för att få bort den vävnad som fanns mitt i såret också.


Nytvättat.Är mkt rädd för traktorer och större fordon.

Men hon älskar att hoppa ( kan dock inte längre pga hälsan) "tävlade" t.o.m med Nina  en gång men fick scenskräck och frös på banan. Älskar att galoppera riktigt fort, synd på den fega piloten då.
Vinklar knappt örat åt fasaner och kaniner som dyker upp från ingenstans, men villaområden är totalt livsfarliga.

Vi har haft många turer jag och tanten, och jag har lärt mig otroligt mkt. Vi har stått i 5 stall med nuvarande, galopperat på stränderna i skanör/falsterbo. Klättrar i bokskogens backar och rejsat på snåriga stigar.

Denna hästen är en väldigt positiv häst som alltid försöker vara till lags, idag senast så lärde hon sig att buga med hjälp av en morot ;)

Visar inte alltid att hon har ont, står ut emd det mesta.

Vi har avverkat 5 sadlar och ofantliga mängder bett. Laborerat med tusentals olika foderstater för att få den rätta balansen, vilken är mkt protein och lågt mj, och ändå mkt ts...

Den ständiga buken har följt efter oss i alla år förrutom när hon var mager som en räka förra vintern, men inga muskler alls.


Hon är en lättfödd rackare som trots det behöver mkt protein som sagt, inte alltid så lätt att laborera då.

När jag skaffade henne åt hon 6 kg hösilage(!) och 1 skopa fibergi om dan, stod på spån.
Inte mkt till mat där inte, däremot kan inte min hjärna tillåta mig att ge henne så lite stråfoder då det inte är hälsosamt mot hennes mage(eller någon häst överhuvudtaget)

Hon kan inte stå med öppna boxväggar eller ens galler för hon ska skydda sin box till varje pris.
När hon är stressad eller har ont så yttrar det sig i att hon blir ilsk. Något som tidigare kallats sur i boxen.

Men men allt detta blev nog luddigt osv men en liten bild med vad jag får dras med varje dag ;)


dagens....

Ja då kanske vi ska summera dagen som varit, red Josses lilla häst, han var inte helt nöjd med tillvaron, vet inte om det berodde på dagen, nya tvådelade bettet eller vad det var. Men ngt bra ska ju komma ur det sämre och han satte fina bitar av en skänkelvikning, klarade lite öppna och även embryon till en sluta! Mkt duktigt

Sen vidare till en mack o tanka, till stallet för att mocka, sen hem.

Åt lite god korv stroganof, körde till stallet igen för Vet. skulle komma snart.

Började med att gå på rakt spår infor kiro-behandlingen. Både skritt o trav, sen jobb på lina i padocken. Skritten såg fin ut, traven i vänster varv helt ok för en gångs skull, men traven i höger varv såg ut som hej kom o hjälp mig. Hon är halt på v.bak enligt vet. Hon ville då göra böjprov på båda bak, ingen reaktion förrutom den 1grads hältan som sågs på böjt spår. Hon fick liksom inte med sig v.bak helt. Vet trodde att det satt högt upp.

Vidare till kiro-behandlingen. Satt fast mest på högersidan av nacken, men även på vänster. Har för mig att det antingen var C2 och C3 eller C3 och C4, minns inte riktigt.
Ojämt musklad i länd på höger sida ( som jag tyckt mig känna vid ridningen) Satt fast ordentligt i vänstra höften/korset(vilket hältan kunde bero på, men kunde inte säga säkert) Men vet. lossade upp alla spänningarna ordentligt och jag fick en väldigt rörlig häst, hon gungade så fint från svans till öron.

Men prognosen då?
Jo ska rida på som vanligt efter hennes nivå för tillfället, blir inte hältan bättre såa bör hon åka in och kikas på om 10-14dgr.
Iom ryggen ska hon motioneras så mkt som möjligt för att hållas igång.
Fick lite stretchövningar för rygg, länd och kors som ska göras så gott som varje dag.

Hoppkarriären är slut för Loffsan, ska hålla oss bara till cavaletti då hon troligtvis är för sliten för de större grejjerna. Kan ju förklara varför hon vägrat på de större hindrena vid löshoppning. Men att inte hoppa passar mig alldeles utmärkt då det verkligen inte är min grej längre.

Hoppas på att hon frisknar till, skulle rida henne redan imorgon och höra av mig om hon vart sämre.

Är väldigt nöjd med denna veterinären faktist.

Foderinpackningen i munnen såg också mkt bättre, fanns lite hösilagedär, men ingen inflammation iaf. Så nästa koll för tänderna blir i slutet på sommaren.

Hon hade en tandskada precis i det området foderfickan fanns så det kunde ha med det att göra.


Jaja ska bli väldigt intressant att prova rida henne imorgon, tror jag ska ta henne ngt varv på linan först bara så att hon inte ser helt hemsk ut.

Natti natt

Lite pengar....nice

Fick reda på vad jag ska få tillbaka från skatten, på ett ungefär och om vi säger så här jag är NÖJD.

Idag ska damen skuras så att hon blir ren inför kiro-besöket imorgon. Jag avskyr själv när man klämmer och masserar hästen och får denna gråa/svarta skithinna på fingrarna, så tänkte försöka bli av med en del av det iaf.

Spolspiltans varmvattens-beredare läcker men hoppas på att den fungerar någorlunda ändå, ska kånka ner lite hinkar med varmvatten från fikarummet också, just in case.

Jag vann förresten en tävling häromdan, superbt! Bloggen där jag vann hittar ni här http://oonthebit.blogg.se/index.html

Tanten skoddes igår, blev sidokappor på henne fram nu för lamellranden är alldeles för bred och separerad så där är troligtvis för mkt tryck på tån just nu, hade även blivit röta i tån eftersom lamellranden var så "skör", så det grävdes bort och hon är en ganska så intressant syn nu, med sina tidigare perfekta hovar till en ngt mindre snygg look, men hälsa går före skönhet och troligtvis har det växt bort till nästa skoning som ska ske i slutet på maj.

Annars hoppas jag att imorgon när veterinären kommer för återbesök på Loffsans foderficka i munnen och kirobesöket, att allt är fint i munnen samt att det inte är någon större katastrof med kroppen, men har en känsla i magen att det nog kommer krävas några fler behandlingar än vad jag vill tro...men men time will show. 

Ska även rida Josses fina travarkille imorgon igen, kanske komemr bilder och eventuellt filmpå det imorgon kväll...deras paddock är upptinad nu så då slipper man att rida i en hal hage.


Nu pyser jag till stallet, det är 8 grader, blåser en del och mulet. MEN det snöar inte och marken är grön/brun.

BYE

Får det lov att vara.........en rykande färsk vårbild kanske?


Underbara vår

Imorse när jag körde till jobb (06:30) så låg dimman jättetät över den skånska slätten, såg kanske 10 meter framför mig.
Dimman låg kvar tills ca 11:30 sen tada blev det nästan soligt, diset höll sig kvar men det var ju nästan varmt när jag senare efter jobb körde till stallet.

Red med mina föråldrade cavallo stövlar idag, kände mig som bambi på hal is, är så himla van vid mina shortchaps med en mer "klibbig" yta och inte blankpolerad. Så hade superproblem med att hålla om tanten, samtidigt som hon var piggare än någonsin....la till skänkeln och vi hamnade i galopp, ville jobba i en öppna och vi studsade på sidan....men emellanåt kändes hon väldigt bra trots sin låsning i nacken. Bara längtar tills hon är kriopraktad(egentillverkat ord).

Ledig imorgon igen, ovanlig lyx, brukar bara vara ledig 1 dag / vecka....nästa vecka är jag ledig i hela tre dagar än så länge, har sagt att jag kan jobba på tisdag om det behövs.

Nä nu är tvätten snart klar och ska hängas upp, sen ska jag nog nanna min kudde

bye bye

En påskkorg


Jag har varit väldigt kreativ idag om jag får säga det själv, provade på att vika en korg och dekorera den easter-style ;) Och blev väldigt nöjd själv :)Mitt bidrag till en månadstävling


Mars genom åren

Eftersom jag inte har något vettigt att skriva så lägger jag upp gamla bilder istället ;)9 mars 200420 mars 2005 ( vet att den varit uppe innan men ville ha med de olika åren)17 mars 200610 mars 20073 mars 200810 mars 20098 mars 2010


"Hon är konserverad"

Älskar Maria Montazami! haha

Annars går livet i samma mak som förut...sova, jobba, stallet, sova.....typ.
Men inte så farligt då fyller man dagarna med ngt iaf.

Våren är fortfarande på ingång, dock minusgrader på natten, Me don't like, men plusgraderna är på ingång.

Har inte så mycket att skriva idag, jobbat hela helgen så har inte gjort ngt. Längtar tills det är varmare så man kan pysa in till Lilla torg, äte lite gott och bara sitta o mysa.


Ska se om vi hittar någon gammal bild att slänga upp


En häst jag red 2005, Eros svenskt halvblod född 92 e:Arram


Jag ger inte upp, man kan ju faktist vinna ngt!

Tävling på ScrapTorget som jag gärna vill vinna.

Det är en blogcandy med allt möjligt i och jag hoppas där är en del som passar mig ;)


En ledig dag

Har sovit länge, närmare bestämt 12 timmar nästan haha, la mig kl 23, vaknade 10,30. Men skönt var det iaf.

Ska snart bege mig till stallet för att släppa damen i ridhuset , inte mkt mer att göra med henne tror jag. Kanske att jag rider på slingan runt gården om det inte är så att snön är kvar.

Är vår här idag, ska bli ca 4 grader. Det ni!

Sen när man kommer hem blir det till att laga Korv stroganof, sedan ska vi iväg och handla lite mat samt GODIS!Bye bye


Väntan

Loffsan mår inte bra, har ont i nacken och tror att den 3 cm djupa foderfickan hon hade i munnen som gjorde ont, att den har maskerat ett problem i nacken. Så när det är dags för återbesöket(vilket var tänkt den 17/3) den 24/3 så ska vetrinären, som även är utbildad kiropraktiker , gå igenom loffsan.

Under tiden ska jag nog inte rida henen, känner inte för det just nu iaf, känns inte rätt. Har tömkört de senaste dagarna men det känns inte heller bra, hon släpper inte igenom helt och kommer inte då heller upp med ryggen.

Vill ju hålla igång henne nu när vi är på gång så bra.

Att rida ut är inget alternativ för mig då vi skrämmer upp varandra, eftersom loffsan slängt av mig vid ett möta av en lastbil och jag fick hennes framknän i ländryggen. Hon är väldigt rädd för större fordon och det finns gott om lastbilar och traktorer där hon står.

Så dilemmat kvarstår. Kan ju även jobba henne på lina över bommar/hinder men tycker även att det kommer bli enformigt. Har ni något förslag på variation så är jag öppen för det!

Imorgon är det jobb igen, ska iväg med en tant till tandläkaren...kan alltid bli intressant.

Nu ska jag se lite mer på ett vargprogram på animal planet, förhoppningsvis kan jag slita mig ifrån det eftersom jag ska upp kl 6 imorgon.

NATTI NATT

Sånt här värmer :)

Från Elin

Hoppas allt är bra med dig och loffsan! Läste på din hemsida att hon tydligen haft dåliga ben. Hoppas att ni kommer ha många år tillsammans ändå!

Jag skriver detta mailet eftersom jag aldrig tackat dig för allt hjälp med smurfen. Fastän det är några år sedan så betyder du verkligen mycket för mig eftersom du trodde på mig när ingen annan gjorde det. Du var ett enormt stöd åt mig när jag hade det som tuffast! Du gjorde Smurfen till en häst! Utan dig hade jag nog aldrig kommit dit smurfen och jag kom. Är verkligen tacksam över att du fanns/finns.
Kommer inte ihåg hur mycket vi har pratat om Smurfens bortgång, men du vet kanske att hon fick Canser samt att hennes spricka i knäet kom tillbaka från björka tiden samt förslitningar på tre knän. Samt, alla ryggproblemen kom tillbaka pga fallet i stallgången.
Vi hann ju med två tävlingar med tre starter, dressyr. 1 plac samt 3 och 6 plac. Det är tack vare dig! Smurfen blev en underbar häst tillslut och jag blev, en bättre ryttare till henne, inget slit och drag överhuudtaget. Den bilden du tog på oss när vi red på gräset med vanligt tredelat, första gången vi red lugnt! På en äng!! Betyder så jävla mycket för mig! Kan sitta och stirra på den i flera timmar och bara få samma känsla som då. Det känns som en dröm, men det har varit en verklighet. Den bilden sitter på min sovrumsvägg 50*70 storlek.

Vill bara säga tack, för allt!!

Detta är sånt man inte tänker på i vardagen, att den lilla tid du kanske lägger ner på andra kan göra så mkt ändå. Måste försöka komma ihåg detta och använda i min vardag, du vet inte hur det kan påverka andra :)

Med blue lotion i näsborrarna

Någon som vill ge tips på bra ny musik? Har lyssnat på nuvarande musik i Ipoden tusen ggr och vill byta ut den mot ngt nytt....

Man kanske ska skriva ngt

Nu har verkligen våren kommit till Skåne, oavsett vad termometern visar.

Jag har varit sjuk sedan i onsdagskväll, Jävligt drygt! Är inte frisk än men måste jobba, pengar är något som inte ligger i drivor hos mig iaf.
Jobbar eftermiddag imorgon så ska väl rida imorgon fm om jag känner för det.
Jag måste vara inställd på att rida för att det verkligen ska fungera. Är jag inte på rätt humör är det verkligen inte lönt för samtidigt vill jag att hästen ska gå klanderfritt, och är inte jag engagerad så är den ekvationen ganska omöjlig.

Idag tömkörde jag i padocken! Den är nästan helt snöfri och det var underbart att stå och jobba i solstrålarna.

Jag har även ridit Josefins travare Stand up, gick mkt bra :)

Han gör så gott han kan, idag fokuserade vi på att han skulle forma sig efter innerskänkeln och att jag skulle ha honom på ytterhjälperna. Vilket han klarade galant i slutet.Det är möjligt att jag är för stor för honom men jag tyckte han jobbade på bra och jag ville inte belasta honom i onödan.Som sagt när min väldigt frusna häst bara står med ett 300grams vintertäcke, ja då är det vår. Sen att hon står i en hage som det är så gott som lä i alltid behöver vi ju inte bry oss om

Något jag suktat efter länge det är dessa i guld, jag bara måste köpa 2 par


Sen om det är någon som har ett tredelat sprengerbett i stl 12,5 - 13,5 som bara ligger och skräpar och vill ha en ny ägare ( moi) så bara hör av er. Jag är en seriös spekulant!

Bye bye

Bloglovin!

Följ min blogg med bloglovin

Så där nu ahr jag det också, jag föll för grupptrycket!

Supertävling hos showjumper!

Jag bara måste ha detta tränset! Loffsan sa det till mig innan idag.

Här kommer då länken
http://showjumper.blogg.se/2010/march/tavling-i-bloggen.htmlBye bye for now

RSS 2.0